Testează aparatul GRATUIT


Doriți să testați unul din aparatele noastre gratuit și fără niciun angajament? Scrieți-ne! În câmpul ”Întrebarea Dvs” scrieți-ne afecțiunea Dvs pentru care doriți să testați produsul, completați datele Dvs de contact și expediați-le.

 


Escare

Pentru escare și diferite afecțiuni ale pielii recomandăm utilizarea aparatului BioLight. A se utiliza direct în zona ranei, cel mai bine a se aplica capul cu lumină roșie. Importantă este buna îngrijire chirurgicală a rănii, în cazul contaminării bacteriene, sau în cazul pericolului de supurație este obligatorie combinația cu tratamentul antibacterian.

Escarele sunt răni pe piele și la nivelul țesutului subcutanat, provocate de presiunea pe termen lung pe părți ale corpului care ating salteaua. Gradul de apariție la persoanele vârstnice este ridicat. Acestea sunt legate de mobilitatea scăzută și alți factori de risc la această categorie de populație. Amenințați sunt în special pacienții de la secțiile cu dotări insuficiente și cu deficiență de personal.

Tratarea bolnavilor cu escare înseamnă cheltuieli mai mari. Perioada medie de spitalizare este de 3,5 - 5 ori mai lungă. Chiar și o intervenție timpurie împotriva unei escare incipiente nu împiedică tratamentul prelungit cu 50%. Pacienții vindecați sunt în continuare expuși riscului crescut de apariție a complicațiilor.

Sunt multe clasificări ale escarelor. Nici în prezent nu se cunosc toate cauzele apariției lor. Cea mai gravă cauză este totuși presiunea îndelungată în aceeași parte a corpului la contactul cu salteaua., ceea ce împiedică sangvinizarea pielii. Zonele expuse presiunii cu timpul încep să doară, ceea ce obligă la schimbarea poziției. Circulația sângelui este reluată. Organismul sănătos se apără singur de escare. Dar cum stau cu asta cei imbobilizați, persoanele demente sau vârstnice? Ca urmare a schimbării sensibilității la durere, imobilizării, mecanismul spontan de apărare cedează sau chiar absentează. Presiunea crescută pe termen scurt este un rău mai mic decât o presiune slabă pe termen lung. Un factor periculos în formarea escarelor este defecarea spontană. Este mai grav decât la urinarea spontană, pentru că menține pielea tot timpul umedă, fiind expusă la riscul apariției escarelor. La apariția escarelor contribuie de asemenea și medicamentele calmante. Un pacient adormit sau apatic nu își schimbă spontan poziția. Nu cere ajutor când simte durere. 

Printre cauzele cunoscute regăsim neglijența celor care îngrijesc pacientul. Subestimează primele simtpome, nu schimbă regulat poziția bolnavului, aplică greșit materialele medicale.

Baza prevenirii apariției escarelor este recunoașterea pacientului care prezintă risc, căruia trebuie să i se ofere o atenție sporită. ( care nu este capabil de mișcări voluntare sau involuntare, are părți are corpului care ating frecvent salteaua). Fără scăderea presiunii locale, o altă măsură de precauție este ineficientă. În prezent din fericire avem multe lucruri care ne ajută să prevenim apariția escarelor. ( paturi reglabile mecanic, saltele cu suprafață flexibilă, cu apă). Este interzis a se împiedica bolnavul să facă mișcări spontane. Nu există o poziție favorabilă universal a corpului pe pat. Bolnavii trebuie întorși regulat. Este interzis să rămână pe rană nici măcar câteva minute ( chiar dacă se utilizează produse antiescare). Se schimbă poziția la fiecare două ore, ziua și noaptea. Aceasta este limita când se reia circulația de la sine și riscul de apariței a escarelor este diminuat la minim.

Schimbarea poziției este o metodă frecventă de a preveni escarele. Este o solicitare mare asupra îngrijitorului ( putere, empatie, responsabilitate) și asupra bolnavului ( durere, trezire). Schimbarea poziției nu poate fi omisă nici măcar din cauza somnului sau a deranjului continuu.