Pe tema diabetului, probabil mai mult decat in cazul altor afectiuni, circula o serie de mituri. Iata care sunt cele mai frecvente si care sunt explicatiile stiintifice de care sa tii cont.

1. Dacă mănânc prea mult zahăr dau în diabet

Mulți oameni încă trăiesc cu impresia că bolnavul își provoacă singur boala, datorită consumului mare de zahăr, și că acesta este motivul pentru care ar trebui să evite consumul de zahăr. Diabetul de tip 2 poate avea o legătură strânsă cu un mod de viață nesănătos, cu obiceiurile alimentare incorecte, consumul de grăsimi și prăjeli, fumatul, lipsa de mișcare, obezitatea, tensiunea mare. De diabet de tip 1 suferă aproximativ doar 5% dintre persoane, și este provocat genetic.

2. Diabeticii ar trebui să mănânce mai puțin

Diabeticii ar trebui să mănânce mai des, în porții mici, cel mai indicat ar fi de 5-6 ori pe zi. Meniul ar trebui să fie diferit, mai exact multe fructe și legume, pâine din cereale integrale, etc.

3. Diabeticii nu au voie să consume zahăr deloc

Este important să evităm zaharurile simple, dar spre exemplu zaharurile din fructele proaspete pot fi consumate de pacienți. Diabeticii ar trebui să consume zaharuri ce provin din garnituri, precum cartofi, orez sau  pâine integrală.


4. Diabetul este contagios
Nu este nimic mai fals decât această afirmație! Singurele care pot transmite diabetul mai departe, sunt genele, dar nici asta nu e valabil 100% în toate cazurile. Se transmit genetic anumite predispoziții spre diabet, dar nu este garantat că boala va fi transmisă genetic. Dacă aveți diabetici în familie, asta poate însemna o probabilitate mai mare să apară diabetul și la Dumneavoastră. Diabetul așadar, apare prin moștenire genetică sau pe bază psihică, în condiții de stres asociate cu un mod de viață nesănătos.

5. Diabeticii nu au voie să bea cafea
Ar trebui evitate anumite tipuri de cafea precum cappuccino, caffe latte și altele asemănătoare, deoarece conțin mult zahăr sau grăsimi. Espresso sau altă cafea care nu conține zahăr sau lapte nu sunt contraindicate.

ÎNCEARCĂ GRATUIT

Pin It on Pinterest

Share This