Astmul

Fiecare al treilea alergic va devolta în timp astm

DE ASTMATICI ÎN EUROPA

În lume sunt aproximativ 300 milioane de astmatici, iar până în anul 2025 se presupune că vor fi cu 100 milioane în plus. În Europa, cu astmul se luptă 68 milioane de oameni, în România sunt aproximativ 1 milion de astmatici.

Fiecare a treia persoană care suferă de diferite tipuri de alergii, dezvoltă în timp astm.

 

Statistici îngrijorătoare – mai ales cu privire la creșterea numărului diferitelor tipuri de alergii. Cum să luptăm cu ele?

Astmul este o afecțiune care se manifestă prin îngreunarea respirației. Aceste dificultăți durează câteva minute. Apoi se ameliorează starea și peste câteva clipe pacientul revine la normal. Aceste crize de respirație pot apărea și la copii.

Mai multe Astmul

Astmul este o afecțiune care se manifestă prin respirație îngreunată. Astmaticul are dificultăți de respirație, care durează câteva minute. Apoi starea i se ameliorează, și peste câteva clipe este în regulă. Aceste atacuri de respirație pot apărea încă din copilărie, deseori în timpul sportului sau în timpul răsfoirii ierbarului. 

Chiar dacă astmul se manifestă prin respirație îngreunată, cauza reală a acestei afecțiuni este o inflamație persistentă a căilor respiratorii. Această inflamație persistă și în situația în care aparent omul nu are probleme. Sensibilitatea inadecvată a căilor respiratorii poate fi congenitală, se este dobândită sub influența mediului înconjurător. Deseori astmul poate fi agravat de o alergie netratată, de exemplu alergia la polen, praf, animale. Astmul se agravează treptat prin iritarea  constantă a plămânilor provocată de alergeni. 

Astmul poate fi provocat și de componentele nonalergenice ale aerului, de exemplu praful, fumul de țigară, vapori chimici, praful din făină, sau praful din șantierul de construcții. Pe lângă impuritățile mecanice, astmul poate fi provocat și de alergeni, cel mai frecvent fiind vorba de acarieni, polen, fungi, animale… A doua cauză foarte frecventă sunt virușii – de exemplu rinita obișnuită. Astmul poate fi provocat și de reacția alergică precum în cazul reacției unora la polen printr-o rinită bruscă, alții pot reacționa prin agravarea bruscă a respirației, astm. 

Astmul este o afecțiune gravă, pentru că o respirație îngreunată poate pune viața în pericol. În faza dificultăților de respirație, respiratul devine greu. Acest lucru este provocat de spasmele în mușchii respiratori. Mucoasa căilor respiratorii se umflă, ceea ce îngreunează respirația și mai tare. În plus, în plămâni începe să se producă rapid un mucus gros, care creează un alt obstacol mecanic în respirație. Această îngustare a transparenței căilor respiratorii provoacă deseori și o respirație care poate fi ușor auzită, cu un sunet fin tipic de ”șuierat” în plămâni în timpul inspirației și expirației. Deseori se declanșează la adormire și pe timpul nopții. 

Multe persoane consideră astmul ca fiind o afecțiune care este influențată de psihic. Dacă la copil apare atacul înainte de teză, sau înainte de educația fizică, poate da impresia că este stimulare și străduința de a evita sarcina respectivă. Astmul se poate agrava când persoana respectivă e stresată, este speriată, sau trăiește o emoție puternică. Starea psihică în sine, nu declanșează singură atacul de astm. Este mai degrabă un factor contributiv. 

Sportul este foarte important pentru pacientul astmatic. Trebuie însă efectuat diferit față de oamenii sănătoși. Astmaticul, la o solicitare fizică, reacționează prin agravarea bruscă a respirației, și astfel evită sportul deseori. Astfel își agravează starera fizică, i se atrofiază mușchii ( și cei respiratori), deseori dezvoltă obezitate. Aceștia sunt factorii care agravează semnificativ evoluția astmului.

Astmul nu este doar o afecțiune temporară. Este o inflamație prezentă permanent la căile respiratorii, pe care până într-o anumită intensitate nu o simțiți deloc.  De aceea dacă ați fost diagnosticat cu astm, nu neglijați controalele medicale regulate. Și în cazul în care nu aveți nicio problemă, controalele sunt importante. Pacienții care nu se tratează până nu simt probleme, deseori își atrag agravări serioase ale stării. Căile respiratorii se îngustează cu timpul, și aceste schimbări sunt apoi ireversibile și cu tratament. Nu subestimați astmul, nici dacă aparent nu aveți probleme.

Testează gratuit

Aparatul recomandat în cazul acestei afecțiuni

BIOquant® NS

Este folosit de peste

25 000 de persoane

TESTEAZĂ GRATUIT

De asemenea ne puteți suna în zilele lucrătoare între 9:00 – 17:00.

Nr de telefon: 0359 / 466 335

Contact

Str. Lămâiței nr.5A
Oradea, jud. Bihor
410160

Email: orin@orin.ro
Tel.: +40 359 466 335

Service

Service pentru garanții și post garanție la aparatele: BIOquant, Biotorus și Ulticare

0747 436 893
0359 466 334

eBook Gratuit

 

ÎNCEARCĂ GRATUIT

Pin It on Pinterest

Share This