Dureri după ruperea chisturilor ovariene

Simptome

Chisturile ovariene nu trebuie să provoace neplăceri. Dacă totuși apare vreo neplăcere, printre simptomele frecvente regăsim următoarele:

  • Dureri neplăcute și mărirea abdomenului
  • Menstruație neregulată și cu probleme, de exemplu sângerări foarte puternice, sau amenoree
  • Dureri în timpul contactului sexual
  • Creștere anormală a părului pe corp, îngroșarea vocii, și alte semne care indică predominarea hormonului masculin
  • Ruperea chisturilor se manifestă prin dureri de burtă, care uneori explodează până în umăr, greață, vărsături, în cazuri grave – șocuri

 

Categorii de risc

Chisturile apar la toate femeile, dar cel mai frecvent la vârsta de reproducere. Cu utilizarea ultrasunetelor pe scară largă, chisturile se confirmă repetat și la femeile aflate în tranziția spre menopauză.  Atunci le numim chisturi postmenopauză.

Evoluție

Există diferite tipuri de chisturi:

  • chisturi foliculare –apar atunci când, în timpul ovulației, ovulul nu este eliberat din folicul și crește în continuare în ovar. Uneori ovulul este eliberat, dar foliculul se umple în continuare cu lichide și sânge și presează țesutul ovarului. Chisturile stimulate de estrogen pot atinge mărimea unei portocale, dar pot fi și mai mari. Ruperea lor, sau întoarcerea produce dureri puternice și sângerare. Cel mai frecvent chisturile se manifestă prin dureri și sângerâri neregulate, care după câteva menstruații se reglează.
  • Ovare polichistice – sunt mărite și produc cantități mari de hormoni masculini, care cresc dimensiunile suprafețelor de păr pe corp. Apar și alte manifestări ale masculinizării, inculsiv dispariția menstruației.
  • Chisturi de ciocolată (formă de enometrioză) – se dezvoltă din insulele endometrului, care s-au prins în ovar. Au culoare maro închis, de unde provine și denumirea lor.
  • Chistadenom ovarian – este o tumoare benignă, care conține lichide și alte țesuturi. Poate să se transforme totuși în malignă. Cauza care poate produce această schimbare nu este cunoscută.
Ce să facem

Cauza durerii bruște și intensive de burtă poate fi ruperea chistului, de aceea în acest caz trebuie să mergeți la medic. Problemele provocate prin mici chisturi foliculare se rezolvă cu analgezice slabe.

Ovarele polichistice necesită tratament hormonal. Simptomul frecvent – creșterea părului de tip masculin poate fi eliminată prin electroliză, care distruge rădăcinile părului. În cazul problemelor mai mici ajută epilatorul, sau ceara, dar fierele de păr cresc din nou odată cu trecerea timpului, și problema apare din nou.

Tratamentul

Chisturile mici benigne la femeile aflate la vârsta de reproducere nu au nevoie de niciun tratament. Tratamentul este obligatoriu doar atunci când chisturile provoacă dureri, cresc sau sunt cauza infertilității. Toate chisturile se examinează cu ecograf sau prin rezonanță magnetică, pentru a fi surprinse schimbările lor. Apariția și creșterea chisturilor foliculare se limitează prin tablete anticoncepționale. Dacă chisturile blochează ovulația și femeia dorește să rămână însărcinată, medicul poate prescrie medicamente speciale care susțin maturarea ovulului.

Intervenția chirurgicală se face după ruperea, întoarcerea sau mărirea chistului. Ruperea chistului se manifestă printr-o durere puternică bruscă, al cărei semnal de alarmă poate fi o sângerare în cavitatea abdominală, ceea ce poate pune viața în pericol.

Operația se efectuează de obicei laparoscopic, prin câteva orificii de deschidere mărunte. Durerile postoperatorii sunt mai mici, iar vindecarea este mai rapidă decât în cazul unei tăieturi clasice. La menopauză se înlătură deseori preventiv chisturile, pentru a nu se transforma în timp în tumori maligne.

Testează gratuit

Aparatul recomandat în cazul acestei afecțiuni

Ulticare LT-99

Este folosit de peste

120 000 de persoane

TESTEAZĂ GRATUIT

De asemenea ne puteți suna în zilele lucrătoare între 9:00 – 17:00.

Nr de telefon: 0359 / 466 335

Contact

Str. Lămâiței nr.5A
Oradea, jud. Bihor
410160

Email: orin@orin.ro
Tel.: +40 359 466 335

Service

Service pentru garanții și post garanție la aparatele: BIOquant, Biotorus și Ulticare

0747 436 893
0359 466 334

eBook Gratuit

 

ÎNCEARCĂ GRATUIT

Pin It on Pinterest

Share This