Inflamația ovarelor și a trompelor uterine

Prezentare generală

Inflamația ovarelor și a trompelor uterine, a anexelor uterine, este denumită anexită. O importanță deosebită pentru femeie în cazul inflamației ovarelor, o constituie o afecțiune cu evoluție îndelungată cu limitarea vieții particulare precum și a celei profesionale, și nu în ultimul rând există și pericolul infertilității permanente.

Inflamația ovarelor ( anexita) apare preponderent din cauza inflamației vaginale, unde mai contribuie și alți factori, care facilitează trecerea purtătorilor, de obicei bacterii, în uter și trompele uterine. Afecțiunea începe brusc, prin dureri puternice în zona subabdominală, febră, și o senzație semnificativă de îmbolnăvire. Prin administrarea timpurie a tratamentului conservativ pot fi prevenite complicațiile acute, precum și transformarea într-un stadiu cronic. Dacă deja complicațiile aui apărut, sau dacă există o inflamație cronică a ovarelor, nu poate fi evitată intervenția chirurgicală.

 

Definiție

Sub denumirea de inflamație a ovarelor înțelegem inflamația ovarelor și a trompelor uterine. Ambele organe sunt incluse sub expresia de anexe, ceea ce înseamnă același lucru anexe uterine. Ambele trompe uterine sunt niște tuburi de grosimea unui creion, care ies din lateralele uterului, și cu ajutorul capetelor în formă de pâlnie se culcă pe ovare. De acolo preiau ovulul și îl transportă spre uter. Fecundarea ovulului se produce deja în trompa uterină.

Inflmația trompelor uterine ca atare ar putea fi denumită ca salpingită, iar inflamația ovarelor este denumită oforită. Pentru că inflamația izolată a ovarelor nu apare aproape niciodată, ci tocmai că inflamația ovarelor apare datorită inflamației trompelor uterine, în general vorbim de anexită.

Originile afecțiunii

Anexita este predominant urmarea unei infecții provocate de bacterii, și uneori de viruși. Aproximativ o treime din inflamații sunt provocate de gonococi, agenții gonoreei. În majoritatea cazurilor apar infecții combinate, provocate de stafilococi, streptococi, bacterii, Chlamydia Trachomatis, clostridii și anaerobiote, adică bacterii care trăiesc și fără aer. Anexita este posibilă și în cazul tuberculozei –  Mycobacteriom tuberculosis.

Frecvența de apariție

Inflamația ovarelor afectează în principal femeile la vârsta fertilă între 20 și 35 ani. Frecvența de apariție a anexitei depinde în mare măsură ce comportamentul sexual și de igiena personală. La fetele înainte de pubertate precum și la femeile înainte de menopauză, anexita este foarte rară. De aici reiese faptul că 10% dintre toate afecțiunile organelor genitale femeiești  sunt inflamațiile anexelor uterine.

Tratamentul

Tratamentul inflamației ovarelor urmează în primul rând conservativ. Procedeele operative se utlizează abia la eșuarea măsurilor conservative, respectiv în cazul complicațiilor. Sub tratament conservativ înțelegem administrarea medicamentelor și fizioterapie de precauție.

Se aplică comprese umede și calde pe burtă, băi, diametrie cu unde scurte. Sub acestea înțelegem încălzirea țesutului prin aplicarea câmpului electromagnetic. La pacientele la care s-a dezvoltat stadiu cronic al afecțiunii se recomandă șederea la băi cu nămol și împachetări.

Complicații

Dacă afecțiunea trece în stadiu cronic, la pacientele afectate are urmări pe termen lung, precum dureri, și poate duce la infertilitate permanentă.

Prognoza

La administrarea timpurie a tratamentului corespunzător, prognoza bolii este bună. Cca 80% din paciente scapă de probleme datorită tratamentului conservativ. Trebuie împiedicată trecerea în stare cronică.

Testează gratuit

Aparatul recomandat în cazul acestei afecțiuni

Ulticare LT-99

Este folosit de peste

120 000 de persoane

TESTEAZĂ GRATUIT

De asemenea ne puteți suna în zilele lucrătoare între 9:00 – 17:00.

Nr de telefon: 0359 / 466 335

Contact

Str. Lămâiței nr.5A
Oradea, jud. Bihor
410160

Email: orin@orin.ro
Tel.: +40 359 466 335

Service

Service pentru garanții și post garanție la aparatele: BIOquant, Biotorus și Ulticare

0747 436 893
0359 466 334

eBook Gratuit

 

ÎNCEARCĂ GRATUIT

Pin It on Pinterest

Share This