Morbus Sudeck
Morbus Sudeck este o afecțiune dureroasă a unuia sau a mai multor membre care în stadiu final duce la pierderea funcției părții afectate a corpului provocată de rigiditatea articulației și scorojirea pielii, tendoanelor și mușchilor. Afecțiunea a fost denumită după chirurgul din Hamburg, Paul Sudeck ( 1866 -1945), care a descris-o în jurul anului 1900. De obicei este vorba de urmarea unor răni ușoare sau intervenții chirurgicale, care are legătură cu modificările pielii, umflături și tulburări de mișcare, iar în stadiu final poate duce la pierderea completă a funcției membrului afectat.
Cauze
Morbus Sudeck apare în majoritatea cazurilor după leziuni minore sau după operații. În multe cazuri această afecțiune este precedată de o imobilizare mai îndelungată. Cauza fizică a acestei afecțiuni nu a putut fi demonstrată până acum, există totuși diferite teorii despre apariția acestei afecțiuni: o mare parte din medici consideră că este vorba de tulburări în conducerea durerii în sistemul nervos central, care duce la o reacție exagerată a nervului simpatic, părți ale sistemului nervos care nu sunt influențate voluntar.
Simptome
În cazul morbus Sudeck de obicei apar dureri puternice în membrul afectat timp de câteva săptămâni chiar și după leziuni minore, operații, sau imobilizare. Acestea sunt însoțite și de alte simptome
Durere
Durerea este cel mai important simptom morbus Sudeck. Durerea este descrisă ca fiind foarte puternică, persistentă, arzătoare și adâncă și poate fi și mai puternică la efort, mișcare, iar la mulți pacienți chiar și la cea mai mică atingere. Deseori apar și senzații neplăcute cum ar fi furnicăturile.
Modificări ale pielii
În zona afectată omul este deseori mai transpirat sau îi este mai tare frig. ( piele de găină). Creșterea părului poate fi întărită, unghiile din zona afectată pot fi casante iar creșterea unghiilor poate fi încetinită sau accelerată. Pielea se simte fierbinte sau rece. Decolorarea pielii variază de la pete albe la roșiatice, chiar și spre albastru. Morbus Sudeck poate fi însoțit și de alte schimbări semnificative ale pielii cum ar fi ulcerații, pustule sau erupții cutanate.
Umflătură
Umflătura în condiții normale se limitează asupra părții dureroase a corpului și este tipic brusc circumscrisă înspre mijlocul zonei.
Tulburări de mobilitate
Mobilitatea membrului afectat, în cazul morbus Sudeck, pe de-o parte este limitată de durere, pe de altă parte se observă o rigidizare a articulațiilor. În plus, poate apărea și un tremurat și spasme musculare. În cel mai rău caz duce la creșterea tensiunii musculare și la rigidizarea totală a degetelor de la mâini și picioare.
Tratamentul
Pentru perspectiva de însănătoșire la morbus Sudeck este decisiv începutul tratamentului sub supravegherea unui medic specialist experimentat. În Elveția sunt de obicei majoritatea medici reumatologi, în Germania mai degrabă anesteziști, ortopezi sau uneori neurologi. Toate metodele terapeutice au ca țel ameliorarea mobilității membrelor. Tratamentul ar trebui să ia în considerare de la început atât factorii fizici cât și cei psihici legați de afecțiune.
TESTEAZĂ GRATUIT
De asemenea ne puteți suna în zilele lucrătoare între 9:00 – 17:00.
Nr de telefon: 0359 / 466 335
Contact
Str. Lămâiței nr.5A
Oradea, jud. Bihor
410160
Email: orin@orin.ro
Tel.: +40 359 466 335