Accidentul vascular cerebral – ( alte denumiri : atac cerebral, infarct cerebral) prezintă o problemă de sănătate, socială și economică, gravă a societății contemporane, pentru că după cancer și după infarctul miocardic, este a treia cea mai frecventă cauză de deces și prima cauză a invalidității pacienților din țările dezvoltate în lume.

Din punct de vedere al cauzei apariției, putem împărți atacul cerebral în următoarele categorii:

Din punct de vedere al frecvenței apariției, atacul cerebral ischemic apare mai des decât atacul cerebral hemoragic. Riscul apariției atacului cerebral crește odată cu înaintarea în vârstă. Din punct de vedere al sexului, la categoria de vârstă mai mică, bărbații sunt mai des afectați, dar în categoria de vârstă înaintată această diferență dispare, ba chiar la vârste mai înaintate femeile sunt mai des afectate.

Apariția atacului cerebral este de obicei bruscă și se manifestă prin întreruperea uneia sau mai multor funcții cerebrale:

 1. slăbiciune musculară – slăbiciunea membrelor, sau a întregii jumătăți a corpului, deformarea gurii
 2. tulburări de sensibilitate
 3. tulburări de vorbire – tulburări de articulare a cuvintelor, vorbire de neînțeles și incapacitatea de a vorbi, incapacitatea de a înțelege vorbirea
 4. amețeli însoțite de senzația de vomă și vomă
 5. inconștiență

La o parte din pacienți constatăm retroactiv, că întreruperea temporară a uneia din funcțiile creierului a fost deja în trecut. Pacienții ignoră deseori simptomele mai sus amintite tocmai pentru că au un caracter temporar, și o astfel de subestimare a situației poate duce la urmări grave de durată.
În legătură cu apariția accidentului vascular cerebral ischemic au fost identificați mulți factori de risc. Aceștia pot fi împărțiți în siguri, probabili și posibili. Din punctul de vedere al posibilei prevenții, factorii de risc pot fi clasificați în influențabili și neinfluențabili.

Factorii semnificativ influențabili sau parțial influențabili sunt:

 • tensiunea arterială mare
 • diabetul
 • ateroscleroza
 • fibrilație atrială
 • tulburări ale metabolismului grăsimilor ( nivelul crescut al colesterolului și trigliceridelor)
 • fumatul
 • consum exagerat de alcool
 • stres
 • accident vascular cerebral ischemic depășit

Recunoașterea timpurie, înlăturarea și tratarea factorilor de risc influențabili, sunt cea mai eficientă modalitate de a preveni sau scădea repetarea accidentului vascular cerebral ischemic.

ÎNCEARCĂ GRATUIT

Pin It on Pinterest

Share This