Inima noastră pompează sânge prin artere și astfel se creează o anumită tensiune. Fără tensiune nu ar putea circula sângele, fără circulația sângelui organele nu ar primi oxigen și substanțele nutritive de care au nevoie pentru activitatea lor. Tensiunea arterială asigură ca sângele să ajungă toate părțile corpului Dvs. Dacă sunteți sănătoși atunci arterele Dvs sunt elastice. Când inima pompează sânge prin ele, acestea se întind. Măsura în care se dilată depinde de câtă putere depunde inima pentru a pompa sânge.
Inima când e liniștită bate cu aproximativ 60-80 bătăi pe minut. Tensiunea arterială crește la
contracția mușchiului inimii și scade în faza de liniște – când se relaxează – între două bătăi. Tensiunea sângelui se schimbă de la un minut la altul odată cu schimbarea poziției corpului, în timpul exercițiilor, în timpul somnului, la schimbările de vreme, la stres, etc.
La măsurarea tensiunii arteriale apar două numere: de ex 117/80 mm Hg ( coloană de mercur). Numărul mai mare indică ( așa numita tensiune sistolică) tensiunea din arterele Dvs atunci când inima distribuie sângele. Numărul mai mic (tensiunea diastolică) măsoară tensiunea din timpul fazei de repaus dintre două bătăi ale inimii.
Valori normale ale tensiunii arteriale sunt considerate valorile mai mici de 120/80 mm Hg. Tensiunea între 120-139 /80-89 este considerată ”prehipertensiune”. Dacă sunteți adult și tensiunea Dvs este 140/90 mm Hg sau mai mare, atunci aveți tensiune mare. Dacă aveți diabet sau probleme cu rinichii, medicul Dvs se va strădui să vă regleze tensiunea la granița sub 130/80 mm Hg. Dacă tensiunea Dvs crește peste această limită și se stabilizează la acel nivel, înseamnă că aveți tensiune mare. Medicul Dvs are câteva posibilități de a afla nivelul tensiunii Dvs până când decide dacă într-adevăr aveți hipertensiune.
Tensiunea mare de obicei nu se manifestă prin niciun simptom. De aceea este numită și ”ucigașul tacit”. Tensiunea mare poate dăuna organismului prin multe modalități. Înainte de toate crește solicitarea inimii și a a arterelor. Pentru că inima trebuie să lucreze o perioadă mai îndelungată mai greu decât în condiții normale, are tendința de a se mări – se îngroașă pereții inimii, vorbim aici de așa-numita hipertrofie a mușchiului cardiac. O inimă puțin mărită poate lucra bine, dar dacă se mărește prea mult, poate da naștere unor probleme majore. Una din cele mai frecvente simptome este respirația grea la efort fizic.
Odată cu înaintarea în vârstă arterele umane se întăresc și devin mai puțin elastice. Asta apare la fiecare persoană indiferent de valoare tensiunii arteriale. La persoanele care au tensiunea arterială mare, acest proces apare mult mai devreme. Tensiunea mare crește riscul atacului cerebral. Poate dăuna de asemenea rinichilor și vederii. Până la 90-95% din cazurile de tensiune arterială mare nu au cauze cunoscute. Unii factori cresc probabilitatea ca această afecțiune să se dezvolte. Printre aceștia sunt:
  • Obezitatea (valoarea BMI mai mare de 30)
  • Sare excesivă
  • Alcool (în principal consumul excesiv sau frecvent de alcool)
  • Exerciții fizice insuficiente
  • Stress-ul

Tratamentul tensiunii arteriale ridicate

Unele persoane au nevoie de medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale. Pentru acest tratament există o multitudine de preparate. Unele acționează pentru eliminarea toxinelor și a sării din organism. Altele dilată arterele îngustate. Altele acționează preventiv împotriva îngustării arterelor.

Majoritatea medicamentelor pentru tensiunea mare condiționează în același timp și scăderea în greutate prin dietă, activitate fizică regulată și tratament individual.
În cazul tensiunii arteriale ridicate și pentru prevenirea acestei afecțiuni recomandăm utilizarea aparatului laser BIOquant. Influențează nivelul grăsimilor din sânge, precum colesterolul LDL și trigliceridele. Asigură dilatarea treptată a vaselor sanguine. Reduce vâscozitatea sângelui – scade efortul inimii. Crește capacitatea globulelor roșii de a lega și transporta oxigen, fapt ce îmbunătățește funcția organelor și metabolismul. Previne apariția cheagurilor de sânge – trombi.
ÎNCEARCĂ GRATUIT

Pin It on Pinterest

Share This