Piciorul diabetic

Ca picior diabetic este cunoscută afecțiunea membrelor inferioare la diabetici. Este vorba de o mare problemă, nu doar din punct de vedere medical, dar și social și economic. Numărul mare de amputări și internările pe termen lung ale pacienților în spitale au împins această problemă în prim-plan de interes public. Datele statistice confirmă faptul că mai mult de 10% dintre diabetici suferă de sindromul piciorului diabetic.

Cauzele apariției piciorului diabetic sunt afectarea nervilor, hipoglicemia (nivelul scăzut al zahărului din sânge), afectarea sistemului circulator, dar de exemplu și acțiunea sângelui asupra piciorului. Cu un risc special sunt pacienții cu neuropatie senzorială, la acești pacienți este tulburată sensibilitatea vibratoare, pacienții au de asemenea tulburată și percepția de presiune și temperatură. Se produc ușor vânătăi, arsuri, leziuni minore. Piciorul diabetic nu doare, de aceea diabeticul nu le oferă atenție picioarelor și nu își îngrijește rănile minore. Apar ușor infecțiile secundare, care nu provoacă durere, sunt subestimate și problema poate degenera la astfel de dimensiuni încât singura soluție devine amputarea.

O altă categorie de risc sunt pacienții cu neuropatie motorie. (slăbiciune musculară neuniformă la nivelul membrelor). Se ajunge la retragerea, micșorarea mușchilor mărunți la picior și la îndoirea permanentă a degetului ( degetele ciocan), la care apar mai ușor vânătăi și defecte și se schimbă forma piciorului.

Ulcerele neuropatice se produc în locurile cu maximă presiune în talpă, cel mai frecvent în zona osului călcâiului și deasupra capetelor oaselor tarsiene.

Picioarele diabeticilor nu sunt reci, dar mai slab vascularizate, apar des umflături, care conturează imaginea afecțiunii. La diabetici este scăzută producerea transpirației, piele pe picioare este cu atât mai puțin elastică și este mai predispusă la fisuri și răni. De aceea este foarte important ca la pacienții cu risc crescut să se controleze regulat și starea picioarelor.

Îngrijirea zilnică a picioarelor

  • Faceți de două –trei ori pe săptămână băi la picioare ( aproximativ 3 minute cu temperatura apei de 30-35 grade)
  • La băile picioarelor nu utilizați niciun ingredient cu conținut de alcool ( țineți cont de etichetele de pe ambalajele produselor), de ex concentratul de mușețel conține frecvent alcool
  • Nu utilizați săpun, pentru că usucă foarte tare pielea, sunt mai adevate emulsiile de curățare fără conținut de săpun
  • După baie uscați bine picioarele, aveți grijă să uscați complet și locul dintre degete
  • Pielea uscată, foliculii de pe picioare sunt semne ale faptului că picioarele Dvs sunt foarte uscate
  • Dați-vă cu grijă zilnic cu cremă pe picioare – utilizați creme mai grase
  • Îngrijiți regulat piele întărită de pe picioare cu piatra ponce ( schimbați des piatra ponce pentru a preveni apariția bolilor fungice)
  • Nu este recomandată utilizarea plasturilor pentru bătături care nu permit trecerea aerului Piliți regulat unghiile de la picioare cu pila de unghii, este mai bine decât să le tăiați
  • Piliți unghiile drept, nu le scurtați prea mult la margini, pentru că ar crește ușor în carne apoi

Testează gratuit

Aparatul recomandat în cazul acestei afecțiuni

Biotorus LT-100

Este folosit de peste

120 000 de persoane

TESTEAZĂ GRATUIT

De asemenea ne puteți suna în zilele lucrătoare între 9:00 – 17:00.

Nr de telefon: 0359 / 466 335

Contact

Str. Lămâiței nr.5A
Oradea, jud. Bihor
410160

Email: orin@orin.ro
Tel.: +40 359 466 335

Service

Service pentru garanții și post garanție la aparatele: BIOquant, Biotorus și Ulticare

0747 436 893
0359 466 334

eBook Gratuit

 

ÎNCEARCĂ GRATUIT

Pin It on Pinterest

Share This